Fars dag 2023

År 2024 firar vi Farsdag den 10 november i Sverige. Fars dag inträffar på olika dagar i olika länder. (Här kan du kolla när dagen firas i andra länder)

Firandet av fars dag uppstod i USA under början av 1900-talet, närmare bestämt år 1910.

Initiativet togs av en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd som ville hedra sin far William Jackson Smart, en fd. krigsveteran och ensamstående fader.

Fars dag boxar

William Jackson Smart hade under Sonoras uppväxt fostrat henne och hennes 5 syskon ensam på en farm i staten Washington i nordvästra USA. Sonoras initiativ till att hylla sin far på en specifik dag spred sig över USA och 1924 tog den dåvarande presidenten beslut om att införa det som en alldeles ny amerikansk högtid.

Först 1966 inrättades fars dag som en riktig högtid i USA och har sedan dess firats den tredje söndagen i juni.

I Sverige har vi firat Fars dag sedan 1931. Dagen firades till en början i juni men har senare flyttats till november för att inte ligga så nära mors dag som alltid firas i slutet på maj.

Motiv till pappa

Så nu firar vi alltid Fars dag den andra söndagen i november. Detta gör att datumet varierar mellan den 8 november och den 14 november. 2024 är det alltså den 10 november som vi är lite extra snälla mot alla pappor. Överraska honom med en gåva, en utflykt eller varför inte något gott?

Vi på Godisboxen tycker i varje fall att ni bör uppvakta er pappa på något sätt under denna fantastiska temadag som kommit att bli alla pappors dag! Vill du fira pappa med en godisbox på hans dag? Kolla in våra förslag och beställ din fars dag present idag!

presentboxar med fars dag hälsning