2018-11-22

Härliga vinter och snart är det jul!

Förlåt, det är verkligen inte min mening att provocera med rubriken. För visst, den mentala förberedelsen för att tackla isiga gator och vindar kallare än en isglass mot tungan, är i full gång.

Men pallar man att lyfta blicken (okej, det har ju sin fördel om man kollar så att broddarna är på, jag köper det) och, efter att man konstaterat att inga istappar är på väg ner från hustaken, kikar lite längre fram så är det ganska mysigt också. Nejnej, inte just när bussen kört förbi och plöjt upp slask längs hela rocken kanske. Men sen. När mörkret fallit och man kommit hem, tänt lite ljus och njuter av värmen. Då. När man sitter med en kopp varm choklad och funderar på om det kanske är dags för lite nya kulor till granen eller om lite glöggmys med vännerna hinns med innan ledigheten? Då har vi fördelen med denna årstiden, då tempot sjunker och kraven på att ständigt njuta utomhus och fylla dagen med aktiviteter och Insta-kontot med arrangerade bilder. Då man kan ta på sig den där sköna pyjamasen, läsa/lyssna på en bok av favoritförfattaren och bara låta mörkret och minusgraderna där ute få hålla på bäst de vill. För just det kan vi ändå inte göra så mycket åt.

Men julstressen då? Äh, fixa köttbullarna nu, så är det gjort. Och skinkan kan väl göras som ett familjemys? Och ett snett och krokigt pepparkashus är ju mycket mer intressant än ett rakt och perfekt.

Och att släntra in på varuhusen som envisas med att ha parfymavdelningen direkt vid ingången dessutom, enbart för att knäcka luktsinnet på oss misstänker jag och på så sätt göra att vi inte reagerar på adrenalinet och stressen innanför dunjackan (som känns som en mindre bra idé när man väl kommit innanför deras varmluftsfläktar…) hos alla som irrar runt, med skräck i ögonen och ”Jingle bells” i öronen. Nä, lös även det i pyjamasen är mitt råd. Hemma. I lugn och ro. Och glöm inte att det alltid borde handla om gemenskap och omtanke. Även julen. Stort hjärta slår stor klapp varje gång.

Och vill du skicka en kärleksfull julhälsning (i pyjamas) så hjälper vi er gärna såklart.

Ha det gott!

/Fredrik